Prijava na e-novice
Naslednja tekma
Olimpija - Aluminij
Nedelja, 12. 7., ob 20:30, Ljubljana
KUPI VSTOPNICE
Zadnje novice
Lestvica
1. Olimpija 32 65
2. Celje 32 61
3. Maribor 32 58
4. Aluminij 32 51
5. Mura 32 50
6. Bravo 32 44
7. CB24 Tabor Sežana 32 37
8. Domžale 32 36
9. Triglav Kranj 32 31
10. Rudar 32 10

Ekipa U12 ponovno v evropskem vrhu

05.06.2019
Zmajčki na odličnem petem mestu na mednarodnem turnirju Champions Trophy
Pretekli vikend je v Avstriji, v bližini Bodenskega jezera in meje s Švico in Avstrijo, v mestecih Dornbirn in Hohenems, potekal turnir 48 selekcij U-12, t. i.  Champions Trophy, tam pa so zelo uspešno nastopali tudi mladi nogometaši Olimpijine selekcije U12, ki so osvojili peto mesto.

Po odlično odigranih petih tekmah v predtekmovalnem skupinskem delu (48 moštev je bilo razdeljenih v 8 skupin), kjer se je žreb malce poigral z varovanci direktorja Olimpijine nogometne akademije do U14 in trenerja ekipe U12 Hajra Rizvića, saj so bili med nasprotniki kar tri znane ekipe, s katerimi so se na istem tekmovanju (CT U10 2017) pomerili že pred dvema letoma, in sicer avstrijski Stadlau, s katerimi so bili težak boj za preboj naprej v predtekmovalni skupini, avstrijska Flyer Admira Wacker, s katero so se pomerili v eni izmed štirih skupin 1/16 finala in slovaška Petrzalka, s katero so igrali v tekmi za končno 7. mesto.

Zmajčki so prejeli le en gol in to v 1. minuti prve tekme, v kateri so imeli kasneje veliko pobudo, a več kot remija jim ni uspelo izvleči, nato pa so suvereno premagali vse nadaljnje tekmece in se uvrstili v četrtfinale. "Pred turnirjem so nas že kar poznali, morda nas je tudi zato organizator uvrstil v najtežjo predtekmovalno skupino, a so fantje pokazali izjemno zrelost in se povsem zasluženo že tekmo pred koncem uvrstili v četrtinale," je pred najbolj pomembnimi tekmami na turnirju izjavil trener Rizvić.

Rezultati 1. dne (skupinski del):
Olimpija – Flyeralarm Admira Vienna  1:1
Olimpija – FC Stadlau (AVT) 4:0
Olimpija –  FC Petrzalka (SVK) 4:0
Olimpija – FC St. Gallen (ŠVI) 3:0

Nesrečen poraz in veliko čestitk za prikazano igro
Olimpijini zmajčki so 2. dan turnirja najprej suvereno opravili še z zadnjo tekmo v predtekmovalni skupini, nato pa so se v četrtfinalu pomerili z eno najmočnejših danskih ekip FC Nordsjaelland. Kljub prevladi in nekaterim zrelim priložnostim (tekmeci praktično niso imeli strela na gol) se je tekma končala z 0:0, loterija pri penalih pa je šla v prid tekmecu. Kljub porazu so zmajčki dvignili glave in v nadaljnjih borbah za čim višjo uvrstitev suvereno premagali še angleškega Newcastle B. (ta je v svoji skupini izločil Domžale) in pa največjega domačega aduta Admiro Wacker iz Innsbrucka.

Rezultati 2. dne:
Skupinski del: Olimpija – SCR Attach  2:0
Četrtfinale: Olimpija – FC Nordsjaelland (DAN) 3:4 (0:0)
5.-8. mesto:  Olimpija –  Newcastle B. (ANG) 3:0
Za 5. mesto: Olimpija – Admira Wacker (AVT) 2:1

Niso bili daleč od še enega senzacionalnega uspeha
V finalni tekmi turnirja, na katerem je sodelovalo 48 klubov iz 15 držav, je Parma premagala krvnika Olimpije danski Nordsjaelland z 2:0, čeprav so Danci, ki so v polfinalu dobesedno ponižali Liverpool, prevladovali celo tekmo, si ustvarili veliko zrelih priložnosti, a so po napaki zadnjega igralca obrambe prejeli gol iz protinapada, nato pa v predzadnji minuti po še večji napaki prejeli gol v prazno mrežo. Zmaji so za svojo igro prejeli nemalo čestitk od trenerjev in vodij moštev, s katerimi smo se zapletli v pogovore (Liverpool, Nordsjaelland, Newcastle, Admira) in vsi po vrsti so priznavali, da bi si s prikazano igro zaslužili vsaj igranje v finalu, če ne še kaj več. Čeprav je bilo po koncu ¼ finalne tekme nekoliko grenkega priokusa, saj bi se z zmago kasneje pomerili s slovitim Liverpoolom, želeli pa so si revanše tudi proti Parmi, pa so zmajčki hitro pozabili na vse in se znali poveseliti tega uspeha. "Naše glavno spoznanje po mednarodnem turnirju Champions Trophy je, da lahko igramo z najboljšimi v Evropi. Ponavljam, občutek, da si enakovreden vsem najbolj uglednim in priznanim nogometnim akdemijam na stari celini je najpomembnejši. Veliko bolj kot rezultati. Slednji bi lahko bili še boljši, če ne bi imeli v četrtfinalu toliko smole. Nasprotniki so nam navkljub izpadu potrdili, da smo bili boljši, da so proti nam morali uporabiti vsa orožja in da so se zavedali, da nam z igro ne morejo parirati. To so stvari, ki me še posebej obdajajo s ponosom," je med drugim po odlično opravljenem delu v Avstriji povedal šef Olimpijine akademije do U14 Rizvić, ki je ves čas turnirja iz vseh koncev in krajev prejemal čestitke za igro, s katero so se zmajčki predstavljali mednarodnemu avditoriju. "Nič ne more in ne sme biti bolj pomembno od tega, da tekmeci prepoznajo naše dobro delo, našo kakovost. Več kot očitno je, da je Olimpijina usmeritev prava. Smo na pravi poti." 

Ekipa Olimpije U12: Blaž Komić, David Pejičić, Tarik Harambašić, Dominik Drobnič, Matej Tadič, Mateo Ačimović, Žiga Pečjak, Luka Jelić, Jaka Čibej, Svit Oblak, Matic Novšak in Robi Rahne.

Med bolj znanimi ekipami so se turnirja udeležili Liverpool, Valencia, Parma, Nordsjaelland, Newcastle, romunski prvak Cluj, nekateri avstrijski (Flyeralarm Admira, Admira Wacker, Attach) švicarski (St. Gallen, Zürich), madžarski (Ujpest), poljski (Slask Wroclav), češki ter slovaški podmladek prvoligaških ekip, novosadska Vojvodina, Domžale …

O turnirju in konceptu tekmovanja
Koncept tekmovanja je do lani bil namenjen le selekcijam U10 (ta po imenih in številu klubov še vedno ostaja najmočnejši turnir v Evropi), nato pa se je organizator odločil, da bodo vključili še nekatere preostale selekcije (lani U12, letos pa tudi U11), kjer pa je udeležba, tudi zaradi sistema tekmovanja, nekoliko manjša, manj je tudi tistih top klubov, a še vedno je to eden najmočnejših turnirjev v Evropi za te starostne generacije. Na turnirju je igralo 48 moštev iz 15 evropskih držav, in sicer, 16 ekip-organizatorjev predkvalifikacijskih turnirjev, zmagovalci s teh turnirjev (oz. 2. uvrščeno moštvo v primeru, da je bil organizator tudi zmagovalec) ter posebej povabljena moštva nekaterih boljših klubov iz cele Evrope. To pomeni, da je bilo v celoten sistem tekmovanja vpetih več kot 400 klubov oz. približno 6000 igralcev.

Tekmovanja so se odvijala na 2 prizoriščih (Dornbirn, Hohenems) v neposredni bližini Švice in Nemčije oz. Bodenskega jezera, z odlično infrastrukturo in vrhunsko pripravljenimi tereni z naravno travo, katere redkokdaj vidimo pri nas v Sloveniji. Igralo se je po sistemu 8 igralcev v polju in vratar, dimenzije igrišča 65 m (dolžina) x 45 m (širina), gol 5 x 2 metra. Ekipe so bile na začetku turnirja razdeljene v 8 skupin s 6 udeleženci, v nadaljevanje tekmovanja pa so se v četrtuvrstili le zmagovalci skupin, ostale ekipe pa so med seboj igrale za razvrstitev od 9.-48. mesta, pri čemer so drugouvrščene ekipe v predtekmovanju igrale še tri tekme in se borile za 9.-16. mesto (tu so lep uspeh s končno osvojenim 9. mestom dosegle tudi Domžale), tretjeuvrščene od 17.-24. mesta itd. Po vnaprej znanem in začrtanem sistemu je tako vsako moštvo odigralo natanko 8 tekem v dveh dneh.