Prijava na e-novice
Naslednja tekma
Olimpija - Mura
Sreda, 9. 2., Stadion Stožice
KUPI VSTOPNICE
Zadnje novice
Lestvica
1. Maribor 20 39
2. Koper 20 38
3. Olimpija 18 31
4. Bravo 20 30
5. Mura 19 29
6. Domžale 19 23
7. Celje 20 22
8. Radomlje 20 19
9. CB24 Tabor Sežana 20 19
10. Aluminij 20 19

Poročilo kondicijskega trenerja - Ivan Zorić: Meritve pokazale dobre, obetavne rezultate

13.01.2022
Ivan Zorić o pripravah z vidika kondicijskega trenerja.
V nogometnem klubu so vse oči uprte v glavnega trenerja, ki pa vsega dela seveda ne bi mogel opraviti sam. Sploh med pripravami je še kako pomembna tudi vloga kondicijskega trenerja. Olimpija ima trenutno dva: Ivana Zorića in Hrvoja Božičkovića. Tokrat smo se pogovarjali z Ivanom Zorićem, ki je pojasnil, kako z vidika njegovega poklica potekajo zimske priprave.

Gospod Zorić, kako dobro so nogometaši pripravljeni po dobrih desetih dneh zimskih priprav, če bi morali oceniti v odstotkih?
Težko je govoriti o odstotkih, saj je vsak posameznik zgodba zase. Toda če pogledamo ekipo kot celoto, bi rekel, da smo nekje na 80 odstotkih. Ob tem je treba vedeti, da so priprave z vidika kondicijskega trenerja dejansko kratke, čeprav se temu na prvi pogled morda ne zdi tako. Zato smo igralcem prvi program dela pripravili že pred koncem njihovega dopusta. Na ta način smo nekako preskočili tisti uvodni del priprav, ko je poudarek na pridobivanju telesne moči.

Glavni trener Dino Skender je izrazil zadovoljstvo, da nogometaši delajo zelo dobro. Kaj to pomeni v praksi oziroma iz vidika kondicijskega trenerja?
Ker želimo spremeniti način naše igre, je nogometaše v prvi vrsti treba pripraviti na to. Glavni trener ob tem najbolj poudarja, da želi v igri videti večjo intenziteto, tako na treningih kot na tekmah. Temu smo morali prilagoditi tudi kondicijski vidik priprav. Med drugim to pomeni, da so uvodni deli treningov precej daljši in tudi več jih je, saj želimo na ta način igralce kar najbolje pripraviti na to, kar jih nato čaka, ko se pravi nogometni trening začne zares. Ko se začne zares, v prvi vrsti sledi večje število določenih akcij, in to v precej kratkem časovnem okvirju.

Na prvi pogled se zdi fizična pripravljenost ekipe dobra, vsaj tako je bilo moč zaznati na pripravljalni tekmi z Dinamom. Ste bili tudi vi iz vašega vidika zadovoljni z videnim?
Da, bil sem zelo zadovoljen. Določene meritve so pokazale dobre, obetavne rezultate, sploh kar zadeva tekaški vidik. To je vzpodbudno, saj so bili na začetku priprav postavljeni določeni visoki parametri, določeni visoki odstotki, ki jih bodo nogometaši morali doseči, če bodo želeli biti kos temu, kar nas čaka spomladi. Tedaj si bodo sploh na začetku v veliki meri tekme sledile v ritmu sreda-sobota. Cilje pa bo seveda lažje doseči, če bo telesna pripravljenost na dovolj visoki ravni. Za zdaj so obeti res dobri. Ustvariti moramo določeno bazo pripravljenosti, ki bo nogometašem omogočala hitrejše okrevanje, hitrejše polnjenje baterij. In da so, kar je najpomembneje, v smislu pripravljenosti sposobni odigrati vsako tekmo na najvišji možni ravni. Pa četudi si tekme sledijo v kratkem intervalu. Ob tem bi rad poudaril, da to ne velja le za 10, 11 igralcev, ampak imam v mislih vse. Tudi rezerviste in mlade. Vsi morajo doseči določene kondicijske cilje, tudi oziroma predvsem tisti, ki v preteklosti niso igrali veliko oziroma so igrali mladinski nogomet.

Koliko vam pri vašem delu pomaga tehnologija? Novo vodstvo Olimpije je pred odhodom na priprave veliko truda vložilo prav v to, da bi bila strokovnemu vodstvu kluba na voljo kar najboljša oprema, najboljši tehnološki pripomočki.
Brez tehnologije v modernem nogometu in športu nasploh preprosto ne gre. Tehnologija je nujna in vodstvo kluba nam je resnično šlo na roko, da smo v zelo kratkem času dobili vse, kar smo potrebovali za ta vidik dela. Seveda je res, da ti tehnologija naloži še več dela, zato tudi ima Olimpija dva kondicijska trenerja. Toda hkrati je res, da je prav tehnologija tista, ki ti omogoči, da prideš do glavnega trenerja, pokažeš list papirja in rečeš: ’Danes bi morali trenirati takole!’. Ker številke pač ne lažejo. Naj vam opišem s pomočjo svežega primera. Po tekmah je nekako v navadi, da naslednji dan sledi tako imenovani regeneracijski trening. Toda po obračunu z Dinamom so nam določeni parametri pokazali in sporočili, da igralci še premorejo dovolj moči za dejansko normalen trening. Normalen trening z nekoliko več počitka. Zato igralci niso imeli le regeneracijskega treninga, marveč so bile obremenitve večje. Tehnologija ti omogoča, da se v danem trenutku najbolje prilagodiš nastalim razmeram. Pomaga ti, da izbereš najboljši trenutek, kdaj igralce gnati preko njihovih sposobnosti in kdaj jim nekoliko bolj prizanesti. Tako se dejansko tudi dviguje telesna pripravljenost.

ENO ŽIVLJENJE, ENA LJUBEZEN - OLIMPIJA LJUBLJANA