Prijava na e-novice
Naslednja tekma
Olimpija - Mura
Sreda, 9. 2., Stadion Stožice
KUPI VSTOPNICE
Zadnje novice
Lestvica
1. Maribor 20 39
2. Koper 20 38
3. Olimpija 18 31
4. Bravo 20 30
5. Mura 19 29
6. Domžale 19 23
7. Celje 20 22
8. Radomlje 20 19
9. CB24 Tabor Sežana 20 19
10. Aluminij 20 19

V časovnem stroju: Dva Amerškova za konec 19-letne suše proti naslednjemu tekmecu Osijeku

14.01.2022
Bilo je nekoč.
Olimpija je v petek opravila še zadnji trening v Poreču. Prvi del priprav na Hrvaškem bodo zmaji v soboto sklenili z drugo pripravljalno tekmo.

Nasprotnik bo Osijek, s katerim Olimpijo veže kar pestra in zanimiva preteklost. Ta je kakopak vezana na bitke v nekdanji skupni državi Jugoslaviji, v katerem je bil Osijek v nekem trenutku kar precejšnja nočna mora za Olimpijo.

Kot je razkril eden in edini OptaŽabar, izjemni kronist zgodovine našega kluba, je Olimpija med letoma 1960 in 1979 zaman iskala način, kako premagati tekmeca iz Osijeka! Ta je bil proti zeleno-belim neporažen dolgih 19 let, urok pa je 21.oktobra 1979 prekinil šele legendarni Vili Ameršek, ki je ob zmagi Olimpije z 2:0 na kultnem stadionu za Bežigradom zabil oba gola.

Prav posebna zgodba je povezana tudi s tekmo, ki je bila pol leta prej, torej maja 1979, prav tako odigrana za Bežigradom. V 50. minuti je Mihajlo Petrović, danes izjemno uspešen trener na Japonskem, začel obetaven napad Olimpije, toda naenkrat se je stadion znašel v temi! Reflektorji so se namreč nenadoma ugasnili. Sodnik je prekinil tekmo za deset minut. Po ponovnem zagonu razsvetljave je Osijek hitro povedel preko Rodića. Nekaj minut kasneje je 5000 gledalcev naposled le dočakalo izenačenje Olimpije. Petrović je podal s kota, Milan Ćalasan pa je bil najbolj spreten v kazenskem prostoru in je z vsega metra potisnil žogo za hrbet Djukovića. Za Olimpijo so takrat igrali impresivni nogometaši: Dalanović, Terčič, Iskra, Klempfer, Vili Ameršek in Marko Elsner.

Da bi jutri na prijateljski tekmi med Olimpijo in Osijekom nagajali reflektorji, ne gre pričakovati. V času obračuna, ki bo odigran v Poreču, bodo namreč ugasnjeni. Pripravljalna tekma se bo namreč začela že ob 14. uri, neposreden prenos si boste lahko ogledali tudi na našem YouTube kanalu.

Pri tokratnem potepanju po pestri, zanimivi in velikokrat tudi še kako razburljivi zgodovini našega kluba nam je na pomoč priskočil tudi Zeleni muzej, v katerem so poleg številnih drugih spominkov shranjene tri vstopnice neprecenljive vrednosti s tekem med Olimpijo in Osijekom. Več o Zelenem muzeju si oglejte s klikom tukaj.

ENO ŽIVLJENJE, ENA LJUBEZEN - OLIMPIJA LJUBLJANA