Prijava na e-novice
Naslednja tekma
Olimpija - Aluminij
Nedelja, 12. 7., ob 20:30, Ljubljana
KUPI VSTOPNICE
Zadnje novice
Lestvica
1. Olimpija 32 65
2. Celje 32 61
3. Maribor 32 58
4. Aluminij 32 51
5. Mura 32 50
6. Bravo 32 44
7. CB24 Tabor Sežana 32 37
8. Domžale 32 36
9. Triglav Kranj 32 31
10. Rudar 32 10

Vončina: Igralci so pokazali kakovost, pravi pristop in odnos do dresa, ki ga nosijo

06.12.2019
Pogovor s trenerjem kadetske ekipe Miho Vončino po koncu jesenskega dela
Olimpijina kadetska selekcija je v soboto zaključila nastope v 1. SKL. Mladi zmaji so navdušili v jesenskem delu, ki so ga prestali brez poraza in si zagotovili visok položaj na lestvici, za to pa ima največ zaslug strokovni štab ekipe, na čelu z glavnim trenerjem Miho Vončino, s katerim smo se pogovarjali o dosedanjem delu sezone.

Kadetska selekcija je končala z nastopi v jesenskem delu prvenstva. Vaše moštvo je v tem delu doseglo impresivne rezultate, saj na 15 tekmah ni doživelo niti enega poraza in bo »prezimilo« na enem od prvih treh mest. Kako ocenjujete dosedanje predstave na zelenici?
Dosedanji del ocenjujem kot zelo dober. Kot ste rekli, na 15 tekmah nismo doživeli poraza, od tega smo na 10 tekmah zmagali in 5-krat igrali neodločeno. Ostaja pa majhen grenak priokus, da bi tudi na teh 5 tekmah, ki smo jih odigrali neodločeno, lahko zmagali dvakrat ali trikrat. No, vsekakor pa sem zadovoljen. Veseli me, da so igralci pokazali kakovost, pravi pristop in odnos do dresa, ki ga nosijo. Seveda je bil prisoten tudi pritisk, ki ga nosi klub Olimpija, in tudi s tem so se uspešno spopadli.

Vaši igralci so se izkazali tako z izjemno napadalno učinkovitostjo kot tudi dobro obrambo. Po eni strani ste s 50 doseženimi goli najboljši v državnem prvenstvu, v svojih vrstah imate tudi dva zelo razpoložena igralca Nikolo Jovićevića in Harisa Sadikovića, ki sta dosegla dvomestno število golov (16 oziroma 13), po drugi strani pa imate drugo najmanjše število prejetih golov (8). Vse to priča o odličnem delu, ki ste ga naredili s strokovnim štabom.
Res je, igramo napadalno in poskušamo dominirati skozi celotno tekmo, rezultat tega pa je tudi to, da smo dosegli veliko zadetkov. Je pa taka igra odvisna od kakovosti igralcev, ki jih imaš na voljo. V naši ekipi je trenutno veliko kakovostnih napadalcev oz. napadalno usmerjenih igralcev, ki lahko dosežejo zadetek. Po doseženih golih sta sicer izstopala Nikola Jovičević in Haris Sadiković, ki sta jih dosegla največ, so pa tukaj še Ognjen Bakić, Žan Baskera, Tai Mateo Panić in Anej Kujović, ki imajo kakovost za doseganje zadetka. Tudi oni so zaslužni, da sta jih Haris in Nikola dosegla toliko. Predvsem pa je zame pomembno, da vsi igralci sodelujejo v obeh fazah igre. Zato so za veliko število zadetkov zaslužni tudi obrambni igralci, za malo prejetih pa prav tako napadalci, ki morajo delati v obrambi. Moram pa za malo število prejetih zadetkov pohvaliti tudi obrambo, na čelu s kapetanom Marcelom Ratnikom, Stefanom Ilićem in vratarjem Jako Griljem, ki so odigrali ključno vlogo.

Zelo hitro ste dosegli odlične rezultate na klopi kadetske ekipe, saj ste jo prevzeli šele pred začetkom sezone. Pred tem ste sicer bili pomočnik glavnega trenerja, vendar pa so se morali igralci seznaniti z vašim načinom dela, sami pa ste morali najti zamenjave za odhode nekaterih nosilcev v mladinsko ekipo (Maj Pavli, Blaž Stopar, Tarik Bagola, Enrik Ostrc, op. p.). Ste pričakovali, da se bodo stvari tako hitro »poklopile«?
Tako je, ekipo sem prevzel na hitro, ko se je prejšnji trener Milan Anđelković preselil k članom. Bil sem njegov pomočnik, potem pa mi je Fabijan Komljenović zaupal mesto prvega trenerja. Ni bilo veliko časa in tudi igralci se morajo prilagoditi na nov način dela, vendar mislim, da ga nisem veliko spreminjal od »Mileta«, tako da ni bilo večjih težav. Je pa vedno premalo časa v nogometu, igralci prihajajo in odhajajo, tako da moraš v najkrajšem času sestaviti idealno ekipo in poskušati zmagovati. Tega se zavedam, odkar sem trener. Tudi igralce sem poznal bolj ali manj vse, vklopiti pa so se morali edino novi, ki so prišli v prestopnem roku. Kot sem rekel, veliko je odvisno od kakovosti igralcev, ki jih imaš na voljo, in odličnih sodelavcev.  Če teh ni, si lahko Zinedine Zidane, pa ne boš imel rezultatov, če se malo pošalim. In ta kadetska ekipa je zelo kakovostna, tako da je užitek delati z njo. Prav tako smo dober in usklajen trenerski tim, kjer je vsak dodal svoj delež k uspehu. Moja naloga s sodelavci (pomočnik Igor Blažinčič, trener vratarjev Andrej Kračman in kondicijski trener Matej Hočevar) je bila, da najprej naredimo selekcijo, igralce telesno dobro pripravimo in potem gradimo na igri. Že od samega začetka pa sem zahteval maksimalen pristop na treningih in na vsaki prijateljski tekmi, kot da gre za prvenstveno.

Lahko odlične predstave v državnem prvenstvu delno pripišemo tudi dejstvu, da ste bili zelo aktivni že v pripravljalnem obdobju?
Seveda lahko pripisujemo tudi temu. V pripravljalnem delu smo se udeležili dveh močnih turnirjev. Najprej smo sodelovali na turnirju v Banjaluki, kjer smo po zmagi nad reprezentanco Republike Srbske osvojili prvo mesto. V mesecu avgustu pa smo sodelovali na močnem turnirju Trofeo Nereo Rocco v Italiji, kjer smo v zelo močni konkurenci 16 ekip prišli do polfinala. To je bila za vse nas zelo dobra izkušnja. Lahko smo se prepričali, da smo konkurenčni na mednarodnem nivoju, z zelo kakovostnimi ekipami, kot so Venezia, Bologna, Mehiški Chivas in kolumbijski Deportivo Cali.

Po jesenskem delu ste lahko zelo zadovoljni z doseženim, a znan pregovor pravi, da nikoli ni tako dobro, da bi ne moglo biti še boljše. Na katerih področjih se vaša ekipa lahko še izboljša, čemu bi po vašem mnenju morali posvetiti največ pozornosti v pripravljalnem obdobju?
Sem zadovoljen z doseženim seveda, je pa res, kar pravite, in to polagam tudi igralcem na srce. Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše, tako na treningu ali tekmi. Vedno si lahko še boljši. Idealnega treninga ni, niti tekme. Tudi v primeru zmage s 7:0 ali z 8:0 je tako. Vedno so prisotne napake in vedno bodo. Sam vedno težim k idealni tekmi, vendar take žal ni. Ko se tega zavedaš, si na pravi poti, tako kot igralec kot trener. Vsak dan se lahko nečesa naučimo in še izboljšamo. Mislim, da sem že odgovoril na vprašanje, pa vendar, naša ekipa se lahko in tudi mora izboljšati na vseh področjih, tako kondicijsko, v tehničnem znanju, v komunikaciji med igro, v hitrosti in enostavnosti v igri. Na vseh področjih bomo poskusili izboljšati posameznike in celotno ekipo. To so izzivi v pripravljalnem in tekmovalnem delu.

Pred vami je dolg zimski premor, sezono boste nadaljevali 14. marca. Kakšen načrt dela ste pripravili za to obdobje, koliko časa bodo namenjenega počitku in kdaj boste začeli s pripravami na drugi del sezone?
Premor je res dolg in do prve tekme, ki bo 14. marca, so trije meseci, kar je dolgo časa. Smo pa na to navajeni in nam ne predstavlja posebnih težav. Načrt je, da treniramo do 13. decembra, potem bomo odšli na odmor do 10. januarja, ko se bodo začele priprave. Najprej testiranja igralcev in potem naprej. Tudi igralci se morajo dobro odpočiti, sanirati poškodbe in regenerirati. Ne bodo pa samo počivali, kajti pripravili jim bomo individualni načrt treningov, tako da ne bo preveč težav s pripravami.

Čestitke za vaše dosedanje rezultate in srečno v drugem delu sezone!
Hvala za čestitke.


Foto: Tina Leban.

#nsolimpija #verjamemvzmaje